Jag kan ju inte låta mitt senaste inlägg passera utan en kommentar. Som jag skrev så var jag på vippen att at bort det när jag vaknade morgonen därpå, men sen började positiv feedback strömma in så jag lät det vara kvar. Jag förstår såklart att jag framstår som lite dryg, för vem är jag att avgöra vad som är rätt och fel. Och vem är jag att döma ut en hel klubb när jag i nästa sekund glatt kan gå dit vid ett annat tillfälle? Men lite kritisk måste man få tillåta sig att vara och lite dryg också för den delen. Kanske behövs det någon ibland som bara talar lite fritt och försöker att inte bry sig så mycket om hur man framstår, försöker för att det är minsann inte så lätt och visst bryr jag mig ändå.

Nåväl, eftersom jag efterfrågade dj’s med passion för musik tänker jag leva som jag lär och ägna denna matblogg åt just mat. Här kommer det utlovade receptet på havreotton jag komponerade förra veckan. Den ska jag göra ikväll igen för då väntas det finbesök följt av filmpremiär, en trevlig tisdag med andra ord.
Köp hel havre, förslagsvis Saltå Kvarns, gör som det står på paket. Det vill säga blötlägg havren ett par tre ti
mmar så att lite kul saker börjar hända (gryn, bönor och annat som vi köper torrt har nämligen stannat lite i sin ”livsprocess” och för att få ut det mesta och bästa av näringen bör allt sådant blötläggas innan det kokas!) Efter blötläggningen rostar du havren i ugnen, låt en liten glipa i luckan vara öppen till en början så att fukten får komma ut och rör runt lite så att rostningen blir jämn. Låt havren stanna i ugnen en timme eller så. När sedan rostandet är klart steker du en finhackad, eller grovhackad om du är lika dålig på att hacka lök som jag, gul lök i smör och olivolja. Ta några nypor av lantbuljongen jag skrivit om tidigare,. Stek också ett par skivade persiljerötter som du sedan plocka ut och lägger åt sidan. Sleva i några skopor av den rostade havren så att den suger åt sig av oljan, buljongen och löken. Sen när allt är lite glansigt fyller du på med vatten du kokat upp i din lilla vattenkokare. Ös på med vatten, låt det koka in och avdunsta och upprepa sedan detta tills du fått otton så mjuk som du vill ha den. Mot slutet slänger du i någon deciliter havregrädde, salt och peppar och den smörstekta persiljeroten! (ta något annat i om du föredrar det, ikväll tänkt jag köra med pumpa för jag hittade en fin bit på Rötter på Föreningsgatan i helgen) så till sist när det är nästan klart, stänger du av värmen och rör i antingen en bit riven parmesanost eller den billigare och minst lika goda kusinen peccorino. Ah, och just det; ringlar du över lite valnötsolja inann du serverr blir det extra gott! Klart, gott och bra så.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar