måndag 10 oktober 2011

En kvinnas begär

Vaknade just upp till sviterna av en hemtenta. Huvudet värker och magen är konvex. Bredvid mig ligger ett förbrukat 250 grams smörpaket och en tom burk (som så sent som igår innehöll ett halvt kilo valnötter). I sängen frodas smulorna och på nattduksbordet står ett halvdrucket glas mjölk. Ingenting kan tillfredställa mig så som en välgjord mördegskaka. Kalla det vad du vill, hangupp, dille, fetisch – jag diggar småbröd helt enkelt, gärna nybakade och i obegränsat antal. Möra, varma, smörmättade utan att någonsin bli tunga eller sega. Ställ fram en plåt och jag har tömt den innan du ens fått fram kaffekopparna.

Fast det är klart, den här typen av hejdlöst och njutningslystet vältrande i sötsaker är inget jag brukar ägna mig åt i sällskap av andra, det är något jag helst gör i min ensamhet. Det finns liksom något förbjudet i att vräka i sig osedliga mängder mat, i alla fall om man inte är kille och i puberteten. Som kvinna ska man helst äta klädsamt lite och chict återhållsamt, såvida man inte vill riskera att framstå som burdus och oanständig. Det är med mat lite som med sex; normerna för hur, var, när och med vem har länge legat som en stoppkloss för den fria njutningen. Jag väntar fortfarande på dagen då jag kan kränga hela aladdinasken själv utan att bli betraktad som antingen promiskuös eller hjärtekrossad.

Receptet nedan är avsett för en kvinna, med aptit på livet.
-
100 g smör, rumstempererat
40 g socker
0,5 liten tsk vaniljpulver
120 g vetemjöl (vanligt, hederligt, inget glutenstint specialvetemjöl)
2 oförskämt stora nävar valnötter, grovhackade
-
Rör smör, socker och vanilj smidigt. Tillsätt mjöl och blanda så slarvigt du förmår till en grynig röra, tillsätt nötter. Pressa ihop degen, ömt men bestämt, till en avlång korv ( ca 5 cm i diameter), plasta och frys i 15 min. Skiva kakkorven med vassaste kniven i lådan till 1 cm tjocka kakor (inte mindre!). Baka 10-12 min i 150 gradig ugn. Ät så många magen rymmer.

Kort om mördeg
En mördegskaka ska precis som namnet antyder, vara mör. Det här tål att påpekas med tanke på hur många hårda, sega eller knalliga varianter man kan stöta på. Knepet för att uppnå den perfekta, smältande konsistensen är: 1) blanda degen minimalt efter att du tillsatt mjölet, 2) grädda de kylda kakorna i en medelvarm ugn (150 grader), högre temperatur ger bara brungräddadat och degigt resultat. Smaksättningen kan varieras, tröttnar du på valnötter kan du testa citronskal, rosmarin, kardemumma eller lavendel.

Kärlighet /K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar