söndag 2 oktober 2011

Lita på matkänslan

Det finns två saker som botar allt: Tony Soprano och bondkakor. Oavsett hur djup din sorg är lovar jag att dessa, och gärna i kombination, kommer att göra dig lycklig igen. Vad som försätter dig i en situation där du är i behov av att botas är oftast det samma; kärlek. Jag vill inte påstå att jag alltid vet hur man bör agera när det kommer till dejtning men en teori jag har är att människor som inte är passionerade när det kommer till mat saknar passion för livet i övrigt. Mat är kärlek, kärlek är mat helt enkelt. Min teori har jag satt i praktik vid flera tillfällen med oftast lyckade resultat.

Ett exempel är den man jag träffade som sa att han inte tyckte om kavring. Kavring är något av det finaste vi har när det kommer till skånska mattraditioner. Den man som inte uppskattar en kavring tillsammans med gubbröra och en god bit ost är ingen man. Jag var tvungen att avsluta det hela snabbt.
Vid ett annat tillfälle bjöds jag hem till en lägenhet i Lund på fika. Då jag aldrig gör något halvdant förväntar jag mig att den jag träffar håller samma mått. Icke. Väl hemma i ynglingens vardagsrum serverades kaffe och ett paket Ballerinakex. Killen hade inte ens vett att lägga upp kakorna på ett fat utan serverade dem direkt ur paketet. Det krävs lite mer än så för att få mig på fall.

Vissa tillfällen har jag helt låtit min matpassion ta över och fokuserat mera på maten än mannen. När en servitör på en restaurang i stan bad om mitt nummer kunde jag inte låta bli att lämna ut det. Inte lika mycket för mitt intresse för honom utan framförallt för restaurangen han jobbade på och hur den fick mig att må. Samma kväll hade jag till efterrätt ätit en fantastisk pain perdu tillsammans med späd källarodlad rabarber som nära nog fick mig att komma. Jag skyller mitt lättfotade beteende helt och hållet på denna dessert.

Det tål att sägas att inte alla män har visat sig vara en besvikelse. Det finns hopp. Under den långa, hårda, kalla, snöiga vintern kände jag ett starkt behov av fett och kolhydrater. Mitt sug mättades av surdegs levain och ett stort lager hemmagjord handvispad majonäs. Att göra sin egen majo är mycket lättare än vad man tror. Har du bråttom vispar du enkelt ihop den med en elvisp, har du två timmar över och starka armmuskler vispar du inte fullt lika enkelt ihop den för hand. Även efter utekvällar kan detta fett och kolhydratssug smyga sig på och passande nog hittade jag ett sällskap som blev så till sig av mitt prat om denna fantastiska kombination att vi väl hemma i lägenheten hamnade i köket istället för sovrummet och ägnade gryningstimmarna till att laga en riktigt god macka. Det blev aldrig något hångel, men jag hittade en god matvän den kvällen.

Så till alla er; kvinnor, män, partners, singlar, mödrar, döttrar, pappor, söner och vänner bjud den ni gillar på något extra gott. Bjud på lite kärlek.

Bästa / B

1 kommentar: