Kanske är detta början på slutet för surdegsbrödsfrossan i landet? Efter att själv ha arbetat med bröd i två år är jag måttligt trött på att käka Levain så fort det vankas helgfrukost och visst ligger det lite mer omtanke bakom en hemkokt gröt än nyköpta frallor? På hösten våras det för gröten!
I boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” skrev Ann Heberlein i ett stycke om mat hon åt när hennes depressioner var som värst. Då ville hon ha snäll mat, mat som inte kunde ge igen, det vill säga kaffe med så mycket mjölk i så att det knappt ens är beige, välling och potatismos. Jag kände igen mig mycket i det här. När jag är låg, febrig eller känner mig ynklig är det trygghetsmat jag helst stoppar i mig. För mig är gröt trygghet, hemma och värme. Som liten åt jag gröt till kvällsmat varje kväll, min mamma brukade göra den i micron och kallade den för snurregröt, detta för att när havregrynen blivit en klumpig massa, ruckade man lite på dess kanter med en sked, hällde på mjölk och då skulle grötklumpen kunna flyta själv och snurra runt om man gav den en puff. Mycket festligt. Det hela toppades med socker och smör. Sen jag var 7 år har min smak lyckligtvis utvecklats något.
Topp tre bästa grötarna
Havregrynsgröt
Koka havregrynen med en matsked sesamfrön och en nypa salt. Mot slutet av kokningen, häller du i kanel och skivad banan så att bananen blir lite varm den med. Släng över gröten i en skål, värm i samma kastrull upp havremjölk med några puffar kardemumma, rör runt så det inte klumpas och häll över gröten.
Råggröt
Koka rågflingor med salt, vatten och linfrö. Klipp i osvavlade (bruna, inte orangea) ekologiska torkade aprikoser. Puffa i kanel och kokosflingor och servera med varm sojamjölk.
Hirsgröt
Koka upp hirsen med vatten och linfrö. Tärna ett äpple och lägg efter en stund i äppeltärningarna, släng i lite russin om ni vill att det ska bli lite extra sött. Klicka i lite smör och lägg ett lock på och låt koka på jättesvag värme så att det inte bränner fast tills hirsen är klar. Denna gröten käkar jag gärna utan mjölk, men med mycket smör, kanel och kardemumma. Har jag inte ätit upp mina valnötter eller hasselnötter toppar jag med dom.
Mycket godare och tryggare än så här blir det inte.
Bailando / B
Bailando / B
Jag hör dig, syster! Har själv ett grötminne som jag har glorifierat så här i efterhand så till den milda grad att jag har övervägt att gå ut med en efterlysning på facebook.. "vad var det för sjukt god gröt med svag svag vaniljsmak som bara serverades vissa fredagar på geijerskolan?". Träffade en av mattanterna i Karlstad och grämer mig att jag inte frågade. Tror fasen jag gör det! Jag ska efterlysa gröten!
SvaraRaderaJag gjorde det! Succé!! ---> Grahamsgrynsgröt! Oh joy!!
SvaraRadera