När vädret ute är grått och man av en eller annan anledning känner sig lite ur form då köper man ett alldeles för dyrt salt som ingen studentkassa tillåter, blir lycklig över att det finns smör på Coop och så lagar man en gryta som innehåller allt som är gott och genast känns allt lite bättre.
Den här grytan är så enkel och så god och mojsig, precis som jag vill ha den. Och dessutom full av goda kryddor och bäst av allt är kanske att det är helt möjligt att addera och subtrahera ingredienser beroende på vad man har hemma och vilka behov man har.
Jag börjar med att fräsa ingefära i rapsolja och ghee, slänger i lite potatis, en burk av Muttis hela tomater, en dl rostad lök (resten av innehållet i burken åt jag upp medan jag lagade, kanske lite småsnuskigt men jag skyller det på att det tog 22 år innan jag upptäckte hur gott rostad lök är!). Sedan häller jag i röda linser som får koka med i tomat, lök och potatisblandningen, fyller på med vatten efter behov och slänger mot slutet i en burk kokta kikärtor. Vill man kan man lägga till mera bönor, morötter, kyckling, bovete, kanske lite torkade aprikoser eller färsk koriander ja vad man vill helt enkelt. Jag slängde i lite sesamfrön för att få grytan lite tjockare. Hela grytan kryddas med lantbuljong, kanel, spiskummin, curry och salt och när det hela är klart och uppkokt och omkokt klickar jag i en ganska så stor mängd ghee vilket gör det hela, om möjligt, änu godare.
fantastiskt salt och fantastiska dahlior |
det ser inte mycket ut för världen, men skam den som räds av en ful bild |
Om smör, smörbrist och ghee
När jag först hörde att det rådde smörbrist i landet tänkte jag väl som man oftast tänker, att detta inte drabbar mig. Men oj så fel man kan ha! En morgon var jag runt i inte mindre än fyra av de större butikerna i stan i jakt på smör och allt som fanns att finna var margarin. Jag blev kallsvettig och drabbades av smått panik. Så fort jag hittar ekologiskt smör från Skånemejerier hamstrar jag idag ett gäng och ser till att ha hemma så fort smörsuget drabbar mig och jag måste ta en klick bara så där, något som faktiskt händer dagligen
Ghee är vanligt smör som får koka så att mjölproteinet och mjölksockret lägger sig som ett lager högst upp vilket sedan kan silas bort så att allt som återstår är rent fett. Det klara fettet som blir kvar funkar fint att äta om man inte tål laktos.
Borgerlighet / B
Borgerlighet / B
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar